تنوع و غنا بخشی به کلاس ادبیات فارسی
دکتر بهادر باقری این سخنرانی را در حمع دبیران ادبیات ایراد کرده اند. موضوع سخن ، شیوه های نوین برای تنوع و غنا بخشیدن به به کلاس های ادبیات فارسی است. ایشان در مقدمه ابتدا درباره اهمیت و چرایی خواندن ادبیات فارسی گفتگو کرده است. دراین مقدمه بخش های کوتاهی از کتاب چرا ادبیات اثر برجسته از ماریو بارگاس یوسا بازخوانی می شود. دربرش مهمی از این کتاب در باره ادبیات چنین آمده است :
هیچ چیز بهتر از ادبیات به ما نمیآموزد که تفاوتهای قومی و فرهنگی را نشانۀ غنای میراث آدمی بشماریم و این تفاوتها را که تجلی قدرت آفرینش چندوجهی آدمی است بزرگ بداریم. مطالعۀ ادبیات خوب بیگمان لذتبخش است، اما در عین حال به ما میآموزد که چیستیم و چگونهایم، با وحدت انسانیمان و با نقصهای انسانیمان، با اعمالمان، رؤیاهامان و اوهاممان، بهتنهایی و یا روابطی که ما را به هم میپیوندد، در تصویر اجتماعیمان و در خلوت وجدانمان.
…جامعه آزاد و دموکراتیک باید شهروندانی مسئول و اهل نقد داشته باشد، شهروندانی که می دانند ما نیاز به آن داریم که پیوسته جهانی را که در آنیم به سنجش درآوریم و هرچند این وظیفه روز به روز دشوارتر می شود، بکوشیم تا این جهان هرچه بیشتر شبیه دنیایی شود که دوست داریم در آن زندگی کنیم. باری، برای شعله ور کردن آتش این همه ناخشنودی از هستی، هیچ چیز کارآتر از مطالعه ادبیات خوب نیست. برای شکل بخشیدن به شهروندان اهل نقد که بازیچه دست حاکمان نخواهند شد و از تحرک روحی و تخیلی سرشار برخوردارند، هیچ راهی بهتر از مطالعه ادبیات خوب نیست.
…. آدمی که نمیخواند، یا کم میخواند، یا فقط پرت و پلا میخواند، بیگمان اختلالی در بیان خواهد داشت.این آدم بسیار حرف میزند، اما اندک میگوید؛ زیرا واژگانش برای بیان آنچه در دل دارد بسنده نیست.اما مسئله تنها محدودیت کلامی نیست؛ محدودیت فکر و تخیّل نیز در میان است. مسئله، مسئلهٔ فقر تفکّر نیز هست؛ چرا که افکار و مفاهیم -که ما به واسطهٔ آنها به رمز و راز وضعیت خود پی میبریم- جدا از کلمات وجود ندارند.ما سخنگفتن درست، پر مغز، سنجیده و زیرکانه را از ادبیات، و تنها از ادبیات خوب، میآموزیم.
درادامه دکتر باقری به اهمیت و جایگاه ادبیات در زندگی می پردازد و راهکارهایی برای شیرین ترشدن وکاربردی شدن کلاس های ادبیات به دبیران این رشته ارائه می نماید
برای شنیدن کامل این سخنرانی می توانید فایل زیر را دانلود نمایید.