در گردهمایی که در تاریخ ۱۴۰۲/۵/۲۲ به مناسبت روز بزرگداشت تشکل ها، با حضور مهندس مشفقیان مدیر کل دفتر امور فرهنگی و اجتماعی استانداری فارس و جناب آقای قزل سفلی معاون محترم سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری فارس و نمایندگان سمن های فعال در استان فارس برگزار شد.۷ نفر به نمایندگی از طرف سمن ها و گروه های مشارکت مردمی سخنرانی کردند و در این همایش سرکار خانم بهناز عباسی مدیر عامل موسسه مشاعره و خلاقیت حدیث آرزومندی نماینده سمن های ثبت فرمانداری شیراز یکی از ۷ سخنران بود. ایشان مشکلات سمن ها و پیشنهادات و راهکارهایی در راستای بهبود شرایط سمن ها را در حضور مسئولین محترم استانی مطرح کردند.
سرکار خانم عباسی در سخنانش چنین گفت:
به نام آنکه در ما گفتن آموخت به انسان دُرِّ معنی سفتن آموخت
سپاس ویژه از برگزار کنندگان و حاضرین در این جلسه که بستری را فراهم کردند تا در کنار هم و با نگاهی نو ان شاء الله بتوانیم راهی تازه برای پیشرفت جامعه با ابزار فرهنگ و ادب داشته باشیم. همه می دانیم که «سمن» ها، سازمان های مردم نهادی هستند که در حوزه های مختلف فرهنگی، اجتماعی، گردشگری، ورزشی و سایر موارد بازوهای فکری و اجرایی دولت محسوب می شوند و نمی شود منکر نقش سمن ها در شکوفایی و رشد سطح فرهنگی و اجتماعی جامعه بود.
نمونه های بارز این ادعا در سال های اخیر: حضور فعالانه سمن ها در سیل نورزوز 1398 و همه گیری کرونا بود.بدیهی ست که یکی از ارکان رشد جامعه در عرصه های مختلف در گرو رشد سمن هاست. چرا که سمن ها در کف جامعه حضور و فعالیت داشته و قدرت بالایی برای جلب مشارکت های مردمی دارند. و نباید از این سرمایه های اجتماعی غافل شد.
در این راستا چند پیشنهاد و چند مورد از مشکلاتی که سمن ها با آن مواجه هستند را به نمایندگی از طرف سمن های محترم فرمانداری شهرستان شیراز عنوان می کنم:
- تبیین و تثبیت جایگاه سمن ها برای سایر ارگان ها و نهادهای دولتی
بارها شده که موسسه برای اجرای طرح های خود در سطح گسترده نیاز به همکاری و همراهی نهادهایی مثل آموزش و پرورش یا شهرداری داشته است.
و علیرغم اینکه نامه نگاری های لازم جهت معرفی و همکاری با موسسه از طرف معاون محترم فرمانداری صورت گرفته است؛ متاسفانه هیچ گونه همکاری از طرف نهاد مربوطه صورت نگرفته و روی خوشی به موسسات نشون داده نمی شود.در صورتی که عمدتاً طرح هایی بودند که از نظر اساتید و کارشناسان حوزه ی ادب و هنر، طرح های نو و خلاقانه بودند که می توانستند بخش عمده ایی از شهروندان و کودکان و نوجوانان را به وسیله روش های نوین و جذاب با ادبیات فاخر و غنی از معارف دینی آشنا کرده و آموزش بدهند.
طرح هایی چون «حافظان حافظ» و «مشق ادب» که برای دانش آموزان طراحی شده بود و دانش آموزان همراه با آشنایی با غزلیات حضرت حافظ و حکایت های شیخ اجل- سعدی شیرازی مهارت های صحیح خوانی، زیباخوانی، برخوانی و زیبا نویسی را می آموزختند. در این طرح ها حداقل 1000 دانش آموز به همراه خانواده شان توسط موسسه در این دو حوزه ها آموزش داده می شدند.
ادبیات ابزاری بسیار توانمند و کارآ برای رشد فرهنگ است.آن هم در شیراز- شهر شعر و ادب
به شیراز آی و فیض روح قدسی بجوی از مردم صاحب کمالش
که متأسفانه با کم لطفی از سوی نهادها مواجه شد.
یا برای برگزاری رویدادها و جشنواره ها و شرکت در مناقصه ها عنوان می شود که باید از اداره کل فرهنگ و ارشاد مجوز داشته باشید. به ارشاد که مراجعه می کنیم؛ عنوان می شود باید موسسه ثبت ارشاد باشید تا بتوانیم به شما مجوز بدهیم و یک دور باطل شکل می گیرد که موجب دلسردی اعضا می شود.
درست است که سمن ها اجازه وارد کردن پول دولتی به سیستم خود را ندارند؛ ولی دولت می تواند در عرصه های مختلف سمن ها را حمایت کند- به طور مثال می توان راهکارهایی برای تعامل سایر نهادها و ارگانها با سمن ها در نظر گرفت.از دکتر ایمانیه بزرگوار خواهشمندیم سیاست ها و راهکارهایی برای «شخصیت بخشیدن»به سمن ها در دستور کار خود قرار بدهید.
- تبلیغات و معرفی سمن های فعال
مورد بعدی بحث تبلیغات و معرفی سمن های فعال و فعالیت های ایشان به شهروندان هست.سمن ها و صدا و سیما هر دو در فرهنگ سازی نقش قابل توجهی دارند.
پیشنهاد می کنیم تفاهم نامه ایی با رییس صدا و سیمای استان فارس بسته شود که صدا و سیما سمن های فعال در حوزه های مختلف را معرفی و گزارشی از برنامه ها و فعالیت های این مجموعه ها را پوشش خبری داده و به روی آنتن ببرد.واقعا چرا هیچ فضایی در این رسانه ملی برای آشنایی مردم با این گروه ها وجود ندارد؟
یعنی در کمترین حالت ممکن، اطلاع رسانی برنامه ها و فعالیت های سمن ها به صورت زیر نویس در برنامه های پربازدید هم برای صدا و سیما امکانپذیر نیست؟یا در بخش مدیریت شهری و فضای تبلیغات شهری، پرا نباید چندین بیلبورد و استند به صورت ثابت در اختیار سمن ها قرار بگیرد؟
- اختصاص یک ساختمان و فضای مناسب برای سمن ها
در حال حاضر در استان هایی مثل تهران، اصفهان و تبریز استانداری با کمک شهرداری، فضایی را در اختیار سمن ها گذاشته که سمن ها در آنجا جلسات شان را برگزار می کنند، تولید محتوا و علم می کنند و برای مردم نشاط آوری می کنند.حداقل اتفاقی که می افتد این است که در این فضا سمن ها با فعالیت ها و ظرفیت های یکدیگر آشنا می شوند و می توانند هم افزایی داشته باشند.
در شیراز این فضاها وجود دارد مثل سالن ها، فرهنگسراها و باغ هایی که در اختیار شهرداری هست یا فضاهای دیگری که در اختیار آموزش و پرورش و سایر نهادها است؛ چرا به سمن ها اجازه استفاده از این فضاها داده نمی شود؟!!! در صورتی که می دانیم این فضاها زمان های خالی دارند و بعضا از بعضی از این فضاها استفاده ایی نمی شود.
- پیشنهاد می شود یک باشگاه مشاوران با حضور نماینده حوزه های مختلف از اجتماعی گرفته تا فرهنگی و گردشگری تشکیل بشود که بتوانند با توجه به حضور سمن ها در بین اقشار مختلف جامعه و شناخت شان ، به استاندار محترم مشاوره بدهند.
صحبت هایم را با یک بیت از حضرت حافظ به پایان می رسانم
ما بدان مقصد عالی نتوانیم رسید هم مگر پیش نهد لطف شما گامی چند
امید که یاریگر هم در این مسیر باشیم.
پیروز و سربلند باشید.