بخش سوم مستند آرمیدگان خاک مصلی « وصاف شیرازی»
عبدالله شیرازی معروف به وصاف الحضره در سال ۶۳۳ ه.قمری در شهر شیراز دیده به جهان گشود. او در شیراز دانش های زمانه مانند فلسفه، منطق، ریاضی و نجوم را فرا گرفت. از وصاف و زندگی او اطلاعات زیادی در دسترس نیست. اما مشخص است که اجدادش تربیت یافتگان دربار اتابکان بوده اند. خود او نیز شغل منشی گری و مستوفی دربار را داشته است. وی علاوه بر تسلط بر نثر متکلف مصنوع، شعر عربی و فارسی نیز می سروده است. از این رو بسیاری از ابیات، قطعات و قصاید خود را در کتاب تاریخش ذکر کرده است.
تاریخ وصاف
آنچه نام او را در تاریخ و ادبیات ایران زنده نگاه داشته است؛ تألیف کتاب «تاریخ وصاف» است. کتاب «تجزیه الامصار وتزجیه الاعصار»، مشهور به تاریخ وصاف یکی از مهم ترین متون تاریخ نگاری ایرانی است. این کتاب در پنج جلد تنظیم شده و وقایع سال های ۶۵۴ الی ۷۲۷ ه.ق را مورد بررسی و تحلیل قرار داده است. این کتاب به نوعی ادامه کتاب تاریخ جهانگشای جوینی است. نویسنده بعد از به پایان بردن جلد چهارم، کتاب خود را در سلطانيه به خواجه رشيدالدين فضلالله طبيب همداني عرضه نمود و به وساطت وي به سلطان محمد خدابنده (اولجايتو) تقديم کرد.
این کتاب نه تنها در زمان حیات وصاف شیرازی ، از اقبال خوبی برخوردار شد، بلکه پس از آن نیز همواره مورد توجه مورخان بوده است؛ چنانکه اغلب نویسندگان تواریخ بعدی، از جمله صاحب روضه الصفا و حبیب السّیر، در ذکر حوادث سالهای مزبور عین عبارات وصّاف را نقل کردهاند.
متن آموزشی
کتاب تاریخ وصاف در سالیان متمادی در ایران، هند و بسیاری دیگر از سرزمین های فارسی زبان کتاب درسی محسوب می شده است. بسیاری برتاریخ وصاف شرح نوشته اند. جلد اول این کتاب حتی به زبان آلمانی نیز ترجمه شده است. علت توجه به تاریخ وصاف بیشتر به خاطر نثر و انشایی است که در نوع خود کم نظیراست. اطلاعات تاریخی و ادبی کتاب بر اهمیت آن در نزد اهل فن افزوده است.
وصاف در سال ۷۲۸ هجری قمری در شیراز در گذشت و در خاک مصلی مدفون شد. آرامگاه او اکنون در بخش شمالی آرامگاه حافظ و محلی بین چهل تنان و حافظیه قرار گرفته است.
بخش سوم آرمیدگان خاک مصلی
وصاف شیرازی یکی از هزاران نفری است که در خاک مصلای شیراز آرام گرفته است. ادیبی توانمند که کتاب تاریخش نکات خواندنی بسیار دارد. هدف از ساخت مستند شش گانه آرمیدگان خاک مصلی که به سفارش سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز، در نوروز ۱۴۰۱ خورشیدی تهیه شد؛ شناساندن بزرگان مدفون در خاک مصلی به همگان است. در بخش سوم این برنامه که به وصاف الحضره اختصاص دارد؛ جناب دکتر محمد رضا خالصی استاد دانشگاه درباره این نویسنده شیرازی سخن گفته است.
تهیه کننده: سازمان فرهنگی اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز (بخش گردشگری)
کارگردان: بهناز عباسی
گوینده: مریم السادات زارعیان
تصویر بردار و تدوین: برادران شریفی
پیشنهاد مطالعه:
کلاس رایگان مثنوی معنوی در شیراز