جشن شب یلدا سال 1400

محفل ادبی شب یلدا 1400

شب یلدا یا شب چله

شب یلدا برابر است با شب اول جدی و شب هفتم دی ماه جلالی و شب‏ بیست و یکم دسامبر اروپایی. آئین و جشن یلدا با شب اول دی ماه‏ یعنی شب چله‏ بزرگ در کلیه‏ سرزمین‏ های کهن‏سال ایران و در بین همه‏ خانواده‏ ها برگزار می‏ شود .

دلایل پایداری جشن شب یلدا

الف-شب زایش خورشد(مهر)است،از باورهای دینی کهن و زرتشت.

ب-بلندترین شب سال،یعنی طولانی ‏ترین تاریکی ا‏ست. نشانه‏ ی‏ اهریمنی  و شبی شوم و ناخوشایند است که بعد از چندین شب به کوتاهی‏ می‏ گراید.

ج-پایان برداشت محصول صیفی و شروع فصل استراحت در جامعه‏ ی کشاورزی‏ست. همه‏ قشرها و گروهایی که از فراورده‏ های‏ کشاورزی و تلاش کشاورزان بهره می‏ گیرند،در جشن نخستین روز دی ماه و برداشت محصول،در شادی کشاورزان شرکت می ‏کنند و این‏ روز را خیلی باشگون می‏ دانند.

د-در این روز بزرگان و پادشان با دهقانان و کشاورزان‏ هم نشین شده و بر سر یک سفره با آن‏ها غذا می‏ خورند و می‏ گویند که‏ قوام دنیا مربوط به کارهایی‏ست که با دست شما انجام می‏ پذیرد.

شب یلدا

جشن خانوادگی

یلدا را جشن‏ و گردهمایی خانوادگی باید دانست که در این شب خویشاوندان نزدیک در خانه‏ بزرگ خانواده گردهم می ‏آیند و در سرمای آغازین زمستان،دور کرسی نشسته و تا نیمه‏ شب میوه‏ و آجیل می‏ خورند. برگزاری مراسم شب یلدا،اگر آن را جشن‏ بنامیم،آیین خانوادگی‏ست،و گردهمایی خویشاوندان و دوستان‏ نزدیک. البته در کتاب‏های تاریخی به برگزاری جشن در این شب‏ سندی دیده نشده است لیکن ابوریحان بیرونی از جشن روز اول دی‏م اه که‏ آن را خرم‏ روز می‏ نامند در دستگاه حکومتی و پادشاهی یاد نمود و نامی از شب یلدا نبرده،و این را می‏ توان به دلیل خانوادگی و همگانی‏ و غیر رسمی بودن آن دانست.

آیین و جشن شب یلدا با شب جله‏ بزرگ تا به امروز در تمامی‏ سرزمین کهن‏سال ایران و در بین همه‏‏ قشرها و خانواده ها برگزار می شود. البته چله‏ بزرگ از شب اول دی ماه تا آخرین روز دهم‏ بهمن ماه بوده و از روز یازدهم بهمن ماه چله‏‏ کوچک تا روز سی‏ ام بهمن می‏ باشد. گذران چله‏  کوچک نصف چله‏  بزرگ بوده‏ و از اول تا آخرین روز اسفند  ،سرمای پیرزن،سرما گل زرد،سرما گل سرخ خوانده می‏ شده که بعد از آن هوا کاملا رو به گرمی می ‏رود.

( محمود طیب زاده)

محفل شاعرانه یلدای 1400

در پایایان پاییز سال 1400 خورشیدی که هنوز سایه سایه تاریک وسیاه همه گیری کرونا بر سر شهرها پهن بود؛ دورهم جمع شدن هم ممکن نبود. اما فضای مجازی می توانست این شب سرد را به شبی گرم و شاعرانه تبدیل کند. از این رو با همیاری ادب آموزان و اولیا آنان و همت مسئولین موسسه مشاعره و خلاقیت حدیث آرزوندی محفلی شاعرانه تشکیل دادیم و برنامه ای را در خانه بوم گردی ماه سلطان و با رعایت نکات بهداشتی ترتیب دادیم. این برنامه در دوشب و از طریق فضای مجازی مهمان خانه هم وطنان و هم شهری ها شد.

عوامل اجرایی

تهیه کننده: بهناز عباسی

کارگردان: جمال رادفر

تصویر بردار: امیر حسین رادفر- امیر محمد دهقانیان

تدوین : امیر حسین رادفر

مجری : مریم السادات زارعیان

با همکاری مربیان گرامی : رقیه مستقیم ،داود شادکام ، مریم السادات زارعیان، زهرا محمدی صادق، مژده برهانیان،

فیلم این محفل شاعرانه را در زیر می توانید ببنید.

بخش اول محفل شاعرانه شب یلدا

دانلود بخش اول

بخش دوم محفل شاعرانه شب یلدا

دانلود بخش دوم 

 

 

کارگاه مقدمات حافظ شناسی

3.7/5 - (3 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *